Kolme ajatusta siihen, miten paraneminen aktivoituu rikkoutuneessa mielessä

Kun mieli on rikkonainen sitä elää jonkinlaisessa hologrammissa, mihin on piilotettu tieto menneestä ja tulevasta. Näin sen itse koen. Paraneminen…...

Kuva: Seija Hirstiö

Kun mieli on rikkonainen sitä elää jonkinlaisessa hologrammissa, mihin on piilotettu tieto menneestä ja tulevasta. Näin sen itse koen. Paraneminen on kulkua kohden nyt hetkeä, menneen ja tulevan lisäksi. En ole ollenkaan varma siitä, onko aikaa olemassa vai ei, mutta ajattelen nyt hetken olevan alkuperäisen ajan mittaamisen keksijän Galilein huomion mukainen. Aika on heilurin liikettä sydämen tahtiin.

Olen huomannut, että usea traumatisoitunut ja eri tavoilla dissosioiva ihminen elää omassa erikoislaatuisessa todellisuudessa. Nuorena pidin hyvin normaalina sitä, että rinnallani kulki monia muita ja että sain heiltä apua kaikenlaisiin tilanteisiin elämässä. Mitä sitä maailmaa pelkäämään, kun on oma ”armeija” mukana koko ajan.

Tiedän, että moni dissosioiva ei koe näin. Varsinkaan, jos on kulkenut pahimman mahdollisen laitoskierteen kautta ja tullut alistetuksi vielä lisää. Kerron kuitenkin tässä jutussa omista havainnoistani paranemisen suhteen ja toivon, että niitä ei otettaisi yleistyksenä, koska jokaisella meillä on oma voimastoori kerrottavanaan.

Ensimmäinen voima-ajatukseni on ollut se, että haluan uskoa transformaatioon. Mieli ja keho on ainetta, mikä pystyy muuntumaan. Dissosioivalla näkökyvylläni luon muuntumisesta kauniin kuvan.

Soturiminäni seisoo valmiina puolustamaan uutta todellisuuttani hintaan mihin hyvänsä. Tämän vision turvin kutsun itselleni apua ja jatkan taisteluani läpi pienten ja välillä jopa isompien muutosten. Transformoiva mieli on voimani.

Toinen paranemisajatukseni on myöskin hyvin abstrakti. Valitsin rakkauden ja rauhan johtotähdikseni maailmassa. Halusin uskoa niihin, koska maailmastani oli puuttunut juuri niitä. Ajattelin, että jos rauhaa ja rakkautta oikeasti on, niin niitä on oltava myös minussa. Pikku hiljaa aloin ymmärtää, että näin todellakin on. Kaikki minussa on. Voimaa.

Kolmas voimaa luova ajatukseni on täydellinen sitoutuminen paranemiseen. Teen, mitä se vaatii. En vertaa enää itseäni muihin, joiden ”helpomman” elämän haluaisin elää. Minun elämäni on paranemisen tie.

Hämmästyksekseni olen tämän päätöksen myötä löytänyt itseni usein kehityksen etujoukoista! Sitoumukseni paranemiseen on avannut minulle uutta ymmärrystä mielen toimintaa, ihmisen voimavaroihin, kehon moniulotteisuuteen, vertaistuen voimaan, yhteisöllisyyden muutosvoimaan maailmassa jne. Heikkous onkin muuntunut voimaksi.

Voiman löytäminen on minulle oikeastaan aika lailla sama asia kuin parantuminen. Vaikka minuus olisi kuinka monessa osassa, integroituisi tai ei, niin meissä traumatisoituneissa on paljon voimaa, paljon enemmän kuin päälle näkyy tai itse ensi alkuun ymmärtää. Kaikkien ihmisten pitäisi ottaa kaikki voima käyttöön ja elää omanlaistansa elämää. Niin myös meidän. Tämä on ehkä isoin yhdistävä tekijä meissä ihmisissä.

Voima ja eettisyys käsikädessä ovat tulevaisuuden tie. Neljäs iso päätös, minkä olen halunnut tehdä, on yrittää elää eettistä elämää. Läpinäkyvyys tekojen ja ajatusten suhteen. Rehellisyys. Sellainen elämäntapa, mikä luo hyvyyttä ja voimavaroja kaikille. Eivätkö nämä olekin juuri niitä asioita, mitä olemme kaivanneet traumatisoitumisesta lähtien?

Tässäkin päädyn myöntämään itselleni, että trauma, transformaatio ja parantuminen voivat olla osa paremman maailman luomista. Että sitä saa olla etujoukoissa luomassa sitä. Jos vain haluaa. Nyt hetki on kuitenkin se, missä haluan elää. Sydämen ajassa.En kykene elämään täysillä yhteiskunnan luomassa ajassa ja sen luomissa vaatimuspaineissa. Teen työtäni, mutta omilla ehdoilla. Hyvä olo on kuitenkin minulle aina tärkeintä.

Toivon kaikille parantumisen tiellä kulkeville paljon voimaa ja paljon omaa ajattelua. Paraneminen on mahdollisuus!

Seija Hirstiö,

Viisi naista, sata elämää projektin synnyttäjä

Lisää kirjoituksia kokemusasiantuntijoilta

Lähetä meille taidettasi

Lähetä meille taidettasi

Millaiselta maailma näyttäisi, jos ihmisellä ei olisi kykyä taiteelliseen ilmaisuun? Taide koskettaa meitä, koska se koskettaa tunteitamme. Vaikka kieli on eittämättä keskeisin ihmisten välisen vuorovaikutuksen väline, arkikieli ei useinkaan tavoita syvimpää sisintämme. Trauman taakse piiloutuu vahvoja tunteita, joiden ilmaiseminen onnistuu usein vain intuition ja luovuuden kautta. Ilmaisetko iloa, surua, pelkoa, vihaa tai rakkautta runoilla, musiikilla, valokuvilla tai piirroksilla? Julkaisemme kotisivuillamme Taidenurkkauksessa yhdistyksen jäsenten omia taiteellisia teoksia.

lue lisää
Elossa Tuntevainen – Matkaani yksinäisyydestä yhteyteen

Elossa Tuntevainen – Matkaani yksinäisyydestä yhteyteen

Traumatyöskentelyn myötä on vapautunut valtavasti energiaa, kun ei tarvitse enää salailla, pelätä, varoa etten vahingossa osu lähelle lukittua lokeroa. Koen kuin vuosi vuodelta löytäisin syvemmin aidon itseni – tarpeideni, tunteideni, rajojeni, ilojeni äärelle, syvempään yhteyteen. Ja mitä syvemmin koen yhteyttä itseeni, sitä syvempään yhteyteen kykenen myös muiden kanssa. Enää en ole yksin. Enää ei tarvitse salailla, pelätä, piiloutua. Saan olla esillä juuri sellaisena kuin olen.

lue lisää
Toipumismatkastani

Toipumismatkastani

Ja mikä ihme se onkaan, kun pystyn tuntemaan nämä osat ja olemaan läsnäolossani niille kuiskaten:
”Olen tässä. Minä olen nyt vihdoin tässä. Kerro rakkaani, minä kuuntelen sinua. Se on ohi nyt. Tule kotiin. Tule kotiin luokseni.” Ja tämä on syvintä rakkautta, mitä olen ikinä tuntenut. Minun rakkauttani.

lue lisää
Kirje nuorelle minulle

Kirje nuorelle minulle

Kirje Nuorelle minulle 15.10.2019 Rakas nuori minäni, lähestyn sinua kaukaa tulevasta. Haluan kertoa, että kaikista vaikeuksistasi huolimatta sinussa on paljon voimaa. Elämässäsi tulee tapahtumaan myös hyviä asioita ja minä tulen tekemään kaikkeni unelmiesi eteen....

lue lisää

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Copyright © 2024 Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry