Tietoa toipumisen tueksi
Tutkittua tietoa, kokemustarinoita, tietoa työntueksi ja tietoa toipumisen tueksi.
Lapsuuden haitalliset ja positiiviset kokemukset
Lapsuuden haitalliset kokemukset (ACE) ja positiiviset kokemukset (PCE) muokkaavat merkittävästi aikuisiän hyvinvointia. Lue, kuinka lapsuuden kokemukset vaikuttavat hyvinvointiin!
Ilmainen luento: Lapsuuden haitalliset kokemukset, trauma ja ihmissuhteet
Ensitietoa lapsuuden haitallisista kokemuksista ja trauman vaikutuksista ihmissuhteisiin -luento on nyt katsottavissa ilmaiseksi yhdistyksen Youtube-kanavalla.
Somatic Experiencing Finland ry
Helmikussa 2023 Somatic Experiencing Finland ry järjestää ensimmäistä kertaa Suomessa kaksipäiväisen Somatic Experiencing® -johdantokurssin verkossa 25.-26.2.2023. Tämä kurssi on maksullinen ja englanniksi.
Osteopatia traumatoipujan tukena
Osteopaattinen hoito kuuluu monen traumatoipujan terapiapalettiin. Moni on löytänyt sen etsiessään apua kroonisesta stressistä johtuviin terveysongelmiin ja epätasapainotiloihin, jotka ovat arkipäiväisiä seuralaisia monimuotoista traumataakkaa kantaville.
Ajatuksia vertaisuudesta ”Se on jonkinlainen turvasatama ja yhteisö”-opinnäytetyön pohjalta
Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijan opinnäytetyö vertaisuudesta tutki ja kehitti vertaistuen muotoja vakavasti traumatisoituneille. Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tietoa siitä, millaiset vertaistukimuodot sopivat parhaiten kohderyhmälle sekä mikä vertaisuudessa auttaa kohderyhmää. Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry:lle toteutetussa opinnäytetyössä oli kaksi kantavaa teemaa:
Yhdistyksen vertaistoimintojen kehittäminen uuden vertaistukiryhmän pilotoinnin avulla. Vertaisuuden hyötyjen tutkiminen teorian sekä pilottiryhmästä saatujen tulosten perusteella.
Hyvinvoinnin eriytyminen
Traumatisoituminen voi altistaa hyvinvoinnin heikkenemiselle monella tapaa. Jos traumatisoitumista tai dissosiaatiohäiriötä ei tunnisteta, hoito ei välttämättä ole riittävän tehokasta tai oikeanlaista ja se voi vaarantaa opiskelu- tai työkyvyn. Työkyvyn menetys voi johtaa syrjäytymiseen tai taloudellisiin ongelmiin. … Yleinen traumatietoisuus sote-alalla voisi nopeuttaa oikean diagnoosin saamista ja auttaa ehkäisemään oireiden pahenemista tai niiden ylisukupolvisuutta.
Oulun hoitomalli epävakaan persoonallisuushäiriön hoitoon
Pitkään epävakaata persoonallisuushäiriötä pidettiin parantumattomana sairautena. Nykyään käsitys on kuitenkin, että häiriöstä voi toipua onnistuneesti, eikä epävakaa ihminen ole läheisilleen vaarallinen.
Alanampa-Kantanen toivoo, että häiriöstä puhuttaisiin myönteisemmin, myös siitä kärsiviä varten.
– Jos olet saanut diagnoosin, vaikka kaikki olisi nyt kamalaa ja sekaisin, oikealla tuella asiat voivat muuttua. Se vaatii myös, että itsekin osallistut ja avaat itsesi muille, hän muistuttaa.
Ihmisistä pitävistä ihmisistä
Joskus saattaa käydä niin, että tutustuu ihmiseen, jonka tunnistaa pitävän ihmisistä (usein he pitävät muistakin eläinlajeista kuin ihmisestä). Kun minulle käy noin, niin suojaukseni putoaa: sulan.
Elämäntapamuutokset traumasta toipumisen tukena
Traumaterapiassa sain opastusta stressireaktioiden lieventämiseksi tietyissä, minulle tyypillisissä stressitilanteissa. Niillä ei kuitenkaan ollut vaikutusta esimerkiksi jatkuviin kipuihin, eikä mielialanikaan kohentunut pysyvästi. Kerron seuraavassa, miten kaksi lukemaani teosta auttoivat minua ymmärtämään elämäntapamuutosten tarpeen, ja miten omat muutokset liikkumisessa ja ravitsemuksessa auttoivat minua voimaan paremmin.
Tietoa ja vinkkejä coronaepidemian aikana (päivitetty 28.3.20)
Olemme selvinneet monelaisista asioista ja selviämme tästäkin, yhdessä. Vaikka kasvokkaiset tapaamiset ovat nyt tauolla, meillä on yhä monia tapoja tukea toisiamme ja huolehtia omasta hyvinvoinnistamme. Tällä sivulla jaamme 8 vinkkiä tähän!