Ihmisistä pitävistä ihmisistä

Joskus saattaa käydä niin, että tutustuu ihmiseen, jonka tunnistaa pitävän ihmisistä (usein he pitävät muistakin eläinlajeista kuin ihmisestä). Kun minulle…...
14 marraskuun, 2021

Nimimerkki ”Minuhe” kokee, että kaikilla meillä dissosioivilla tärkein voimavara on turvallinen ihmissuhde / turvalliset ihmissuhteet. Tähän voimme lisätä, että turvaa voi antaa myös esim. rakas lemmikki.

”Minuhe” toivoo, että osuu kirjoituksellaan meissä haavoitetuissa siihen paikkaan, mikä meissä on arvokasta, siihen tuntevaan ydinminään, jota kenessäkään meissä ei ole tuhottu.

Photo of two men in sunset (free photo from Pixabay)

Ihmisistä pitävistä ihmisistä

Joskus saattaa käydä niin, että tutustuu ihmiseen, jonka tunnistaa pitävän ihmisistä (usein he pitävät muistakin eläinlajeista kuin ihmisestä). Kun minulle käy noin, niin suojaukseni putoaa: sulan.

Ihmisistä pitäviä ihmisiä on sekä introvertimpia, että ekstrovertimpiä – ja kaikkea sillä jatkumolla.

Ajattelen: ”Siis ootko oikeasti tuollainen? Oletko varma, että pidät ihmisistä? Ihmisistä?” Ja näen hänen hymyilevän sydän täynnä rakkautta. Jos tiedustelen asiaa häneltä niin hän tuntee itsensä ja vastaa: ”Joo, mä pidän ihmisistä.”

Silloin haavoitettu ja pelkäävä, rakas ja herkkätunteinen lapsiosani ottaa ohjat, ja sinänsä hyvin palvellut näennäisen normaali osani, suorittaja, väistyy taka-alalle.

Ja ihmisistä pitävä ihminen antaa minulle anteeksi jokaisen ajoittaisen kömpelyyteni sosiaalisissa kanssakäymisissä, sillä hänelle arvokasta on inhimillisyys.

Ja niin me vietämme ihmisistä pitävän ihmisen kanssa hyvää aikaa. Ja meitä on kaksi, vain me, ja me pidämme toisistamme.

– ”Minuhe”

 


Article photos free from Pixabay. Photos by sasint and Foundry.

Lisää kirjoituksia toipumisen tueksi

Ajatuksia vertaisuudesta ”Se on jonkinlainen turvasatama ja yhteisö”-opinnäytetyön pohjalta

Ajatuksia vertaisuudesta ”Se on jonkinlainen turvasatama ja yhteisö”-opinnäytetyön pohjalta

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijan opinnäytetyö vertaisuudesta tutki ja kehitti vertaistuen muotoja vakavasti traumatisoituneille. Opinnäytetyön tavoitteena oli saada tietoa siitä, millaiset vertaistukimuodot sopivat parhaiten kohderyhmälle sekä mikä vertaisuudessa auttaa kohderyhmää. Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry:lle toteutetussa opinnäytetyössä oli kaksi kantavaa teemaa:
Yhdistyksen vertaistoimintojen kehittäminen uuden vertaistukiryhmän pilotoinnin avulla. Vertaisuuden hyötyjen tutkiminen teorian sekä pilottiryhmästä saatujen tulosten perusteella.

lue lisää
Hyvinvoinnin eriytyminen

Hyvinvoinnin eriytyminen

Traumatisoituminen voi altistaa hyvinvoinnin heikkenemiselle monella tapaa. Jos traumatisoitumista tai dissosiaatiohäiriötä ei tunnisteta, hoito ei välttämättä ole riittävän tehokasta tai oikeanlaista ja se voi vaarantaa opiskelu- tai työkyvyn. Työkyvyn menetys voi johtaa syrjäytymiseen tai taloudellisiin ongelmiin. … Yleinen traumatietoisuus sote-alalla voisi nopeuttaa oikean diagnoosin saamista ja auttaa ehkäisemään oireiden pahenemista tai niiden ylisukupolvisuutta.

lue lisää
Oulun hoitomalli epävakaan persoonallisuushäiriön hoitoon

Oulun hoitomalli epävakaan persoonallisuushäiriön hoitoon

Pitkään epävakaata persoonallisuushäiriötä pidettiin parantumattomana sairautena. Nykyään käsitys on kuitenkin, että häiriöstä voi toipua onnistuneesti, eikä epävakaa ihminen ole läheisilleen vaarallinen.

Alanampa-Kantanen toivoo, että häiriöstä puhuttaisiin myönteisemmin, myös siitä kärsiviä varten.

– Jos olet saanut diagnoosin, vaikka kaikki olisi nyt kamalaa ja sekaisin, oikealla tuella asiat voivat muuttua. Se vaatii myös, että itsekin osallistut ja avaat itsesi muille, hän muistuttaa.

lue lisää
Elämäntapamuutokset traumasta toipumisen tukena

Elämäntapamuutokset traumasta toipumisen tukena

Traumaterapiassa sain opastusta stressireaktioiden lieventämiseksi tietyissä, minulle tyypillisissä stressitilanteissa. Niillä ei kuitenkaan ollut vaikutusta esimerkiksi jatkuviin kipuihin, eikä mielialanikaan kohentunut pysyvästi. Kerron seuraavassa, miten kaksi lukemaani teosta auttoivat minua ymmärtämään elämäntapamuutosten tarpeen, ja miten omat muutokset liikkumisessa ja ravitsemuksessa auttoivat minua voimaan paremmin.

lue lisää

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Copyright © 2024 Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry