Tietoa ja vinkkejä coronaepidemian aikana (päivitetty 28.3.20)

Olemme selvinneet monelaisista asioista ja selviämme tästäkin, yhdessä. Vaikka kasvokkaiset tapaamiset ovat nyt tauolla, meillä on yhä monia tapoja tukea…...

Tietoa ja vinkkejä coronaepidemiatilanteen aikana

Hei ystävät!

Disso ry:n ryhmätoiminta on koronaepidemian vuoksi toistaiseksi tauolla.

Tilanne on meille kaikille uusi, erikoinen ja pelottavakin. Onneksi voimme tässä kohtaa ajatella, että meillä on toisemme, meillä on oma yhdistys ja dissovertaisia. Olemme selvinneet monelaisista asioista ja selviämme tästäkin, yhdessä. Vaikka kasvokkaiset tapaamiset ovat nyt tauolla, meillä on yhä monia tapoja tukea toisiamme ja huolehtia omasta hyvinvoinnistamme. Tällä sivulla jaamme viisi kahdeksan vinkkiä tähän!

Päivitimme listaa 28.3.2020 Mielenterveyspoolin isolla linkkilistauksella tietoon ja keskusteluapuun, linkillä Traumainfo-blogiin ja tiedoilla Geneesin 1.4.2020 järjestämästä Youtube-livestreamistä, jossa keskustellaan sietoikkunasta.

 

Vinkki 1: Voimaryhmätoiminta jatkuu edelleen!

Voimaheimo-nimikkeen alle kuuluu yhdistyksessämme monenlaista toimintaa. Voimaryhmät kokoontuvat sähköpostitse ja niistä löydät tietoa sivustoltamme. Jos kaipaat juuri nyt vertaistukea elämääsi, lähetä meille hakemus Voimaryhmään. Kokoamme jatkuvasti uusia ryhmiä hakemusten mukaan. Mikäli puolestaan kuulut jo Voimaryhmään, mutta olette viettäneet viime aikoina hiljaiseloa, ehkäpä nyt olisi hyvä hetki lähettää viesti ja kysyä mitä teidän Voimaryhmäläisille kuuluu!

Vinkki 2: Vertaiskahvilla voidaan käydä virtuaalisesti!

Ehkäpä teillä on vertaiskahvilaa varten perustettu oma WhatsApp-ryhmä? Yhdessä vertaiskahvilassa oli ryhmän kesken päätetty, että kokoontumistauon aikana voi ryhmään kirjoitella ajatuksiaan. Sopisiko tämä myös teidän vertaiskahvilaryhmälle? Virtuaalikahveja voi järjestää myös esim. ilmaisen Zoom-verkkopalvelun kautta. Yhdistyksemme vertaiskahviloista saat lisätietoa klikkaamalla alla olevaa kuvaa:

Vinkki 3: Itsestä huolehtimisen keinoja

Kirjoittaminen, piirtäminen, maalaaminen, musiikki, luonnossa liikkuminen ovat hyviä itsestä huolehtimisen keinoja. Nämä ja muita itsestä huolehtimisen keinoja löytyy meidän ensimmäisestä yhteisestä ponnistuksestamme, Trauma- ja dissosiaatio-oireet -oppaasta. Alla olevia kuvia klikkaamalla pääset lataamaan suomenkielisen tai englanninkielisen version oppaasta:

Vinkki 4: Hanki tietoa koronaviruksesta ja stressinhallintakeinoista

Hyvää tietoa koronaviruksesta ja sen aiheuttaman stressin ja huolen sietämisestä löydät esim. Mielenterveystalon sivujien osiosta ”Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen”. Sinne pääset klikkaamalla alla olevaa painiketta!

Vinkki 5: Vagushermon stimulointi – Hengitysharjoitus hermoston hälytystilan rauhoittamiseksi stressaavaksi tilanteessa

 

Julkaisemme tämän videon Disso ry:n nettisivuilla ja somekanavilla videon laatijan Carita Kanteleisen luvalla. Kiitos! ❤ Huom. Videolla olevan tekstin voit lukea tältä sivulta videon alta.

 
 

Lyhyesti vagushermosta:

Vagushermo on kehosi valtatie, joka kuljettaa elintärkeää tietoa aivojen ja muiden sisäelimien välillä.

Vagushermo on kuin sinfoniaorkesterin kapellimestari, joka ohjaa kuinka nopeasti tai hitaasti elimistösi toimii.Se säätelee mm. hengitystä, sydämen toimintaa ja ruuansulatusta.

Vagushermon tehtävä on varmistaa, että kehosi selviää kaikenlaisista tilanteista hengissä.

Miksi tehdä hengitysharjoitus?

Jatkuva stressi laukaisee autonomisen hermoston toimesta puolustautumisreaktion. Se tekee meistä reaktiivisempia ja alttiita tekemään virheitä.

Tämä on tahdosta riippumatonta kehomme toimintaa, mutta voimme vaikuttaa siihen palauttamalla rauhallisuuden tilan tällä lyhyellä hengitysharjoituksella.

Hengitysharjoitus:

Hengitä nenäsi kautta sisään, kunnes olosi on täysi.

Hengitä nenän kautta ulos tuplasti pidempään kuin sisään hengittäessä.

Toista rauhallisesti kolme kertaa.

Voit halutessasi tehdä hengitykset videossa olevan animaation tahtiin.

Vinkki 6: Lisää ohjeita ja keskusteluapua 

Disso ry kuuluu Mielenterveyspooliin, suomalaisen mielenterveystyön järjestöjen verkostoon. Mielenterveyspoolin järjestöt ja asiantuntijat tarjoavat tietoa ja keskusteluapua, joilla koronaviruksen leviämisen aiheuttamaa huolta voi vähentää. Linkkejä näihin on koottu alla olevalle nettisivulle:

Vinkki 7: Käytä kehollisia menetelmiä kehon stressitilojen rauhoitteluun

Jukka Packalen on logoterapeutti ja eksistenssianalyytikko, joka oman traumataustansa takia tietää omakohtaisesti, miten kompleksinen traumatisoituminen voi vaikuttaa aikuisen elämässä. Hän ylläpitää Traumainfo-blogia. Alla linkitetyssä kirjoituksessaan hän pohtii mm. ahdistuslääkkeiden vastuullisen käytön hyödyllisyyttä, etäterapian haasteita ja sitä, miten  voimme auttaa toisiamme tuntemaan itsemme turvalliseksi.

Jukan erinomainen neuvo on ohjata ihmisiä harjoittelemaan kehollisia menetelmiä, joilla rauhoitella kehon stressitiloja. Kirjoituksessa on linkki Arizona Trauma Instituten englanninkieliseen YouTube-listaan, jossa on tällaisia somaattisisia harjoituksia. 

Vinkki 8: Katso Geneesin livestream sietoikkunasta

Geneesi lähettää 1.4.2020 klo 9.00-10.30 YouTube-kanavallaan livestreamin. Sen aikana keskustellaan  sietoikkunan vaikutuksista jokaisen ihmisen arjessa. Keskustelussa mukana Geneesin mielen ammattilaiset Tara, Hilkka ja Ilpo. Tällä Geneesin sivulla on selitetty, mitä sietoikkunalla tarkoitetaan.

Siirry livestreamiin alla olevasta painikkeesta! Tässä on linkki livestreamin Facebook-tapahtumaan.

Lisää Disso ry:n kirjoituksia

Uuden työntekijän tervehdys

Olen Irene Palomino, Disso ry:n uusi järjestökoordinaattori ja haluan jakaa teille pienen kurkistuksen elämääni. Kotipesäni on tällä hetkellä Raahessa, missä jaan arjen puolisoni, esikoisemme ja pienen eläinlaumamme kanssa. Olen tiedonjanoinen ja innostun uusista asioista helposti. Eläimet, musiikki, tanssi ja huonekasvit ovat pysyviä asioita elämässäni. Ne antavat voimaa arjen keskelle ja pitävät minut jalat maassa.

lue lisää
Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen henkilökohtainen keskusteluapu ja neuvonta traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Keskusteluapuun voi varata ajan contact@disso.fi osoitteesta.

Tapaamiset järjestetään etänä zoom-alustan välityksellä.
Keskustelun tarkoituksena on olla vertaistukena, kuuntelijana ja antaa psykoedukaatiota traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Traumoja tapaamisissa ei käsitellä.

lue lisää
Asiantuntija-chat Discordissa

Asiantuntija-chat Discordissa

Ensimmäisessä asiantuntija-chatissä Disson Discord-kanavalla torstaina 29.2. klo 17.00-18.00 Minka kertoo kokemustarinansa syrjäänvetäytyvästä ja syrjäytetystä nuoresta kohti osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tarinassa keskitytään toipumiskokemukseen. Minka on koulutettu kokemusasiantuntija ja sanataideohjaaja. Kanavalla voit keskustella ja kysyä aiheesta.

lue lisää

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Copyright © 2024 Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry