Metsän kannustava tuki ja turva (hallituksen palsta 9/2020)

Metsässä voi keskittyä jokaisella aistilla olemaan läsnä tässä hetkessä. Meni sitten nevalle, umpimetsään tai luonnonsuojelualueelle samoilemaan, maisemat ovat takuuvarmasti henkeäsalpaavan…...

Syyskuussa 2020 tälle hallituksen palstalle kirjoitti Jaana:

Metsän kannustava tuki ja turva

Viime kevään etätoiminta toi suuren muutoksen meidän arkeemme. Tästä kaikesta oli selvittävä täyden kympin arvoisesti, mitenkäs muutenkaan. Perheen äitinä sain kovin monta lisäprojektia hoitaakseni. Välillä keittiömme oli kemian laboratorio, toisinaan siivosin väsähtäneen kotitaloustuntia suorittavan koululaisen jälkiä, ja toisinaan koko perhe oli bongaamassa järvenreunalla vesilintuja biologiantuntia varten. Syvä ahdistus puristaa rintaa, kun ajattelenkin, että syksyn edetessä voimme jälleen olla tuossa tilanteessa.

Kas kummaa, tuosta kevään hulinasta selvittiin, ja sitten olikin maksun aika. Melkoinen romahdus ja uupumus valtasivat kehon ja mielen. Epätoivo meinasi iskeä moneen kertaan. Kuinka inhoankaan tuota lausahdusta: ”Ihmisen on hyvä välillä pysähtyä.” Vaan eipä siinä muukaan auta, jos järjestelmä sanoo STOP. Onhan myös todettu, että traumasta toipuakseen tarvitsee osata hidastaa oikeaan aikaan, mikä mahdollistaa toipumisen. Päädyin siis jälleen hidastamaan ja otin käyttöön luottokeinot.

Jo lapsuudessani metsässä juokseminen oli merkittävässä osassa elämääni. Oli luonnollinen valinta lähteä nytkin sinne metsään rauhoittumaan ja rentoutumaan – toki tässäkin kerättiin samalla kahta kasviota koulua varten. Metsässä voi keskittyä jokaisella aistilla olemaan läsnä tässä hetkessä. Meni sitten nevalle, umpimetsään tai luonnonsuojelualueelle samoilemaan, maisemat ovat takuuvarmasti henkeäsalpaavan täydelliset. Kaikki on juuri niin kuin pitääkin. Epämääräiset rasahdukset ja lintujen äänimerkit kuuluvat epäilyksettä luontoon. Pihkaisten puiden tai kostean sammalen tuoksut ovat tuttuja jokaiselle metsän samoajalle. Kaiken lisäksi metsä tarjoaa erilaisia marjoja ja sieniä jokaiseen makuun. Syvä sukellus metsään jokaisella aistilla.

Vailla mitään sen suurempia odotuksia tai vaatimuksia tehdyn metsäretken jälkeen huomaan taas saaneeni kuin kuiskauksena suuren määrän kannustavaa tukea ja turvaa. Usko itseeni ja tulevaan on jälleen vahvempi ja positiivisempi. Ehkä se pysähtyminenkään ei tunnu enää niin pahalta. Kiitos metsälle, joka hoivasit taas väsynyttä selviytyjää!

Toivon syksyn pirteän tuulen puhaltavan jokaisen mieleen ja kehoon uutta voimaa ja tyyneyttä.

Jaana

Lisää Disso ry:n kirjoituksia

Uuden työntekijän tervehdys

Uuden työntekijän tervehdys

Olen Irene Palomino, Disso ry:n uusi järjestökoordinaattori ja haluan jakaa teille pienen kurkistuksen elämääni. Kotipesäni on tällä hetkellä Raahessa, missä jaan arjen puolisoni, esikoisemme ja pienen eläinlaumamme kanssa. Olen tiedonjanoinen ja innostun uusista asioista helposti. Eläimet, musiikki, tanssi ja huonekasvit ovat pysyviä asioita elämässäni. Ne antavat voimaa arjen keskelle ja pitävät minut jalat maassa.

lue lisää
Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen henkilökohtainen keskusteluapu ja neuvonta traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Keskusteluapuun voi varata ajan contact@disso.fi osoitteesta.

Tapaamiset järjestetään etänä zoom-alustan välityksellä.
Keskustelun tarkoituksena on olla vertaistukena, kuuntelijana ja antaa psykoedukaatiota traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Traumoja tapaamisissa ei käsitellä.

lue lisää
Asiantuntija-chat Discordissa

Asiantuntija-chat Discordissa

Ensimmäisessä asiantuntija-chatissä Disson Discord-kanavalla torstaina 29.2. klo 17.00-18.00 Minka kertoo kokemustarinansa syrjäänvetäytyvästä ja syrjäytetystä nuoresta kohti osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tarinassa keskitytään toipumiskokemukseen. Minka on koulutettu kokemusasiantuntija ja sanataideohjaaja. Kanavalla voit keskustella ja kysyä aiheesta.

lue lisää
Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Yhdistyksessä alettiin pyörittelemään syksyn alussa ajatusta siitä, että yhdistyksen vertaistukiohjaajille ja vertaisille olisi mukava olla jokin oma, yhteinen nimi. Yhteisen nimen käyttäminen voisi lisätä yhtenäisyyden tunnetta ja yhteishenkeä. Meille Disso ry:ssä on tärkeää, että kaikki yhdistyksen toimijat ovat mukana toiminnan kehittämisessä. Siksi pyysimmekin vertaistukiohjaajat mukaan ideoimaan sopivaa nimeä. Tämän jälkeen yhdistyksen jäsenet äänestivät nimiehdokkaista mieluisimmaksi Voimaheimolaisen.

lue lisää
Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Yhdistyksen syyskokous valitsee aina seuraavan kalenterivuoden ajaksi hallituksen jäsenet ja puheenjohtajan. Vuonna 2023 puheenjohtajana toimii Anu Miettinen. Hänen ja muiden hallituksen jäsenten esittelyt löydät tältä sivulta. Vuonna 2023 käynnistyi kolmivuotinen, STEAn rahoittama hankkeemme ”Vakauttava Voimaheimo emotionaalisesti traumatisoituneille aikuisille 2023–2025″. Sen toiminnanjohtajaksi on palkattu sairaanhoitaja, yhteisöpedagogi Jenni Lara-Ochoa, joka vuonna 2022 teki Disso ry:ssä opintoihinsa liittyneen harjoittelun ja opinnäytetyön.

lue lisää

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Copyright © 2024 Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry