Puheenjohtajan tervehdys

Loppukesästä huomasin Viisi naista, sata elämää -Facebooksivuilla kutsun tulla mukaan suunnittelemaan yhdistystoimintaa trauman ja dissosiaation ympärille. Klikkailin itseni mukaan ja…...

Loppukesästä huomasin Viisi naista, sata elämää -Facebooksivuilla kutsun tulla mukaan suunnittelemaan yhdistystoimintaa trauman ja dissosiaation ympärille. Klikkailin itseni mukaan ja hieman myöhemmin syksyllä löysin itseni Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry:n puheenjohtajan paikalta. Tämä on hieno tilaisuus ja kunniatehtävä – olla luomassa uudenlaista yhteisöä ja yhteyttä traumaselviytyjien ja ammattilaisten välille. Jatkamme jo syntynyttä upeaa ilmiötä rikkomalla vaikenemisen kulttuuria ja traumatisoitumiseen liittyvää häpeää – traumatisoituminen ei ollut meidän syytämme.

Traumatisoitumisen seuraukset koskettavat ylisukupolvisesti hyvin suurta joukkoa. Trauman seurauksena syntyvä rakenteellinen dissosiaatio ei ole kokemuksena typistettävissä ”sairaudeksi” tai ”poissaoloksi”; ehkä sitä voisi kuvata kokemuksena sellaiseksi, että jotain puuttuu? Sisällä on tyhjää? Ahdistaa ja hämmentää? Traumatisoituminen vaikuttaa ihmisen elämään ja valintoihin syvästi. Traumatisoitumisen tunnistaminen ja käsittäminen on omalla kohdalla hyvin vaikeaa, koska rakenteellinen dissosiaatio nimenomaan poistaa tietoisuudesta normaalia elämää häiritsevät traumamuistot. Me, jotka uskaltaudumme ulos kaapeista osinemme, olemme edelläkävijöiden joukossa siinä, miten trauman elämänlaajuiset seuraukset voidaan tiedostaa, todentaa ja kääntää oikeanlaisen tuen ja avun ansiosta voitoksi.

Traumatisoitumisen tunnistaminen ja hoitaminen on oirekeskeisessä palvelujärjestelmässämme haastavaa, ja myös itse trauman mieli psyyken selviytymiskeinona on kätkeytyvä ja piilossa pysyvä. Haluamme rakentaa yhteistyötä ja jakaa tietoa siitä, millaisia me ihmiset monien oireidemme ja häiriöidemme takana olemme. Erilaisia, monenlaisia ja myös ihan tavallisia! Vertaisina saamme toisistamme tukea ja voimaa – ymmärrämme osiin hajonneen mielen logiikkaa, haasteita ja monenlaisia etuja!

Unelmani on, että mielenterveys- ja päihdepalveluissa uskallettaisiinkin nähdä ihmiset oireiden takana. Että meiltä kysyttäisiin, mitä on tapahtunut? Mistä olemme jo selvinneet? Sen mittaaminen, miten paljon ahdistaa missäkin tilanteessa, ei riitä, vaan tarinan pitää saada tulla ymmärretyksi. Tarinan, jota kerromme, ja tarinoiden, joita emme vielä itsekään tiedä, koska mielemme on hajonnut osiin. Tyytyminen leimojen jakamiseen ja oireiden hallintaan ei tee oikeutta ihmisille, jotka ovat eläneet omanlaisessaan helvetissä ja selvinneet siitä. Oman elämäntarinan ymmärrettäväksi tekeminen itselle on toipumisen kulmakivi – tie omaan ymmärrykseen kulkee jonkun toisen ymmärryksen kautta: tarvitsemme terapeuttista apua.

Haluamme kertoa hyvästä hoidosta ja toipumisen ratkaisevista tekijöistä – miten ihmistä monessa osassa voi kohdata ja ymmärtää? Miten terapia-alan ammattilaiset voisivat toimia kanssamme osiemme välistä yhteistyötä lisäten ja kasvattaen?

Liity mukaan yhteisöön ja yhteiseen missioon. Jaa tuloksellinen hoitokäytäntösi, kerro selviytymistarinasi – opitaan toisiltamme, keksitään uusia innovaatioita. Tehdään maailmasta parempi paikka!

Helsingissä 19.11.17

Mai Peltoniemi
Disso ry: puheenjohtaja

Lisää Disso ry:n kirjoituksia

Uuden työntekijän tervehdys

Uuden työntekijän tervehdys

Olen Irene Palomino, Disso ry:n uusi järjestökoordinaattori ja haluan jakaa teille pienen kurkistuksen elämääni. Kotipesäni on tällä hetkellä Raahessa, missä jaan arjen puolisoni, esikoisemme ja pienen eläinlaumamme kanssa. Olen tiedonjanoinen ja innostun uusista asioista helposti. Eläimet, musiikki, tanssi ja huonekasvit ovat pysyviä asioita elämässäni. Ne antavat voimaa arjen keskelle ja pitävät minut jalat maassa.

lue lisää
Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen henkilökohtainen keskusteluapu ja neuvonta traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Keskusteluapuun voi varata ajan contact@disso.fi osoitteesta.

Tapaamiset järjestetään etänä zoom-alustan välityksellä.
Keskustelun tarkoituksena on olla vertaistukena, kuuntelijana ja antaa psykoedukaatiota traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Traumoja tapaamisissa ei käsitellä.

lue lisää
Asiantuntija-chat Discordissa

Asiantuntija-chat Discordissa

Ensimmäisessä asiantuntija-chatissä Disson Discord-kanavalla torstaina 29.2. klo 17.00-18.00 Minka kertoo kokemustarinansa syrjäänvetäytyvästä ja syrjäytetystä nuoresta kohti osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tarinassa keskitytään toipumiskokemukseen. Minka on koulutettu kokemusasiantuntija ja sanataideohjaaja. Kanavalla voit keskustella ja kysyä aiheesta.

lue lisää
Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Yhdistyksessä alettiin pyörittelemään syksyn alussa ajatusta siitä, että yhdistyksen vertaistukiohjaajille ja vertaisille olisi mukava olla jokin oma, yhteinen nimi. Yhteisen nimen käyttäminen voisi lisätä yhtenäisyyden tunnetta ja yhteishenkeä. Meille Disso ry:ssä on tärkeää, että kaikki yhdistyksen toimijat ovat mukana toiminnan kehittämisessä. Siksi pyysimmekin vertaistukiohjaajat mukaan ideoimaan sopivaa nimeä. Tämän jälkeen yhdistyksen jäsenet äänestivät nimiehdokkaista mieluisimmaksi Voimaheimolaisen.

lue lisää
Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Yhdistyksen syyskokous valitsee aina seuraavan kalenterivuoden ajaksi hallituksen jäsenet ja puheenjohtajan. Vuonna 2023 puheenjohtajana toimii Anu Miettinen. Hänen ja muiden hallituksen jäsenten esittelyt löydät tältä sivulta. Vuonna 2023 käynnistyi kolmivuotinen, STEAn rahoittama hankkeemme ”Vakauttava Voimaheimo emotionaalisesti traumatisoituneille aikuisille 2023–2025″. Sen toiminnanjohtajaksi on palkattu sairaanhoitaja, yhteisöpedagogi Jenni Lara-Ochoa, joka vuonna 2022 teki Disso ry:ssä opintoihinsa liittyneen harjoittelun ja opinnäytetyön.

lue lisää

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Copyright © 2024 Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry