Terapiatakuu

20.2.2019 julkaistu Terapiatakuu-kansalaisaloite tavoittelee kaikille nopeaa pääsyä mielenterveysapuun. Disso ry on yhtenä (uutena!) Mielenterveyspoolin jäsenjärjestönä edistämässä tätä kansalaisaloitetta. Olethan sinäkin…...

Julkaistu alunperin Facebookissa 7.3.2019

Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on linjannut – yli puoluerajojen – viisi yhteistä mielenterveyteen liittyvää toimenpidettä seuraavaan hallituskauteen. Näistä kärkitavoitteena on terapiatakuu. Myös 20.2.2019 julkaistu Terapiatakuu-kansalaisaloite tavoittelee kaikille nopeaa pääsyä mielenterveysapuun. Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry on yhtenä (uutena!) Mielenterveyspoolin jäsenjärjestönä edistämässä tätä kansalaisaloitetta. Olethan sinäkin jo allekirjoittanut sen?

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3890

terapiatakuu

Hoidon saatavuus

Terapiatakuun lupaama varhainen hoito (lyhytpsykoterapia tai jokin muu psykososiaalinen lyhytinterventio) tapahtuisi nykyisestä poiketen jo terveydenhuollon perustasolla. Hoidon tarve arvioitaisiin välittömästi, ja oireen mukaisen terapiahoidon tulee alkaa kuukauden sisällä. Nykyisin ajanjakso terveyskeskukseen hakeutumisesta kuntoutuspsykoterapian alkamiseen on noin 7 – 12 kuukautta.

Hoidon yhdenvertaisuus

Terapiatakuun avulla potilas saisi hoitoa, vaikkei hänellä olisi varaa yksityiseen psykoterapiaan. Varhaisen terapiajakson jälkeen potilas ohjattaisiin tarvittaessa jatkohoitoon erikoissairaanhoidon tai Kelan psykoterapiatuen piiriin. Terapian saaminen ei myöskään olisi sidottu työ- tai opiskelukyvyn ylläpitämiseen tai saavuttamiseen. Myös alueellinen yhdenvertaisuus paranisi: tällä hetkellä Uudellamaalla käydään Kelan korvaamassa kuntoutuspsykoterapiassa lähes kolme kertaa useammin kuin Lapissa, jossa psykoterapian tarve on suurempi. Ehdotettu lakimuutos parantaisi täten sekä hoidon saavutettavuutta että yhdenvertaisuutta.

Hoidon kustannustehokkuus

Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujärjestelmä olisi kustannustehokkaampi kuin nykyinen puhtaasti erikoissairaanhoitoon perustuva järjestelmä: varhainen hoito ennaltaehkäisee oireen tai häiriön syvenemistä ja vähentää muiden terveydenhuoltopalvelujen käyttöä. Lisäksi jokainen terapiatakuuseen laitettu euro toisi kymmenen euron säästöt: terapiatakuun vuosikustannuksen arvioidaan olevan noin 35 miljoonaa euroa. Arvion mukaan 300 miljoonan vuosittainen kustannussäästö syntyisi, jos 7500 koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevaa henkilöä toipuisi työelämään saatuaan varhaista hoitoa peruspalveluissa.

Lisätietoa

Mielenterveyspooli:
http://mielenterveyspooli.fi/terapiatakuu/

Terapigaranti (på svenska, under text på finska):
http://mielenterveyspooli.fi/terapiatakuu/

The proposed law reform on the immediate access to therapy in Finland (in English; end of page):
http://mielenterveyspooli.fi/terapiatakuu/

Terapiijadáhkádus:
https://www.facebook.com/mielenterveyspooli/photos/a.1955198851457465/2146454488998566/?type=3&theater

Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeckin haastattelu Aamulehdessä 5.3.2019:
https://www.aamulehti.fi/a/201492256

Aila Paloniemen kirjoitus Suomenmaassa 24.2.2019:
https://www.suomenmaa.fi/mielipide/kaikille-on-taattava-nopeampi-paasy-mielenterveysapuun-6.3.475174.127226514e

#terapiatakuu

Lisää Disso ry:n kirjoituksia

Uuden työntekijän tervehdys

Uuden työntekijän tervehdys

Olen Irene Palomino, Disso ry:n uusi järjestökoordinaattori ja haluan jakaa teille pienen kurkistuksen elämääni. Kotipesäni on tällä hetkellä Raahessa, missä jaan arjen puolisoni, esikoisemme ja pienen eläinlaumamme kanssa. Olen tiedonjanoinen ja innostun uusista asioista helposti. Eläimet, musiikki, tanssi ja huonekasvit ovat pysyviä asioita elämässäni. Ne antavat voimaa arjen keskelle ja pitävät minut jalat maassa.

lue lisää
Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen henkilökohtainen keskusteluapu ja neuvonta traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Keskusteluapuun voi varata ajan contact@disso.fi osoitteesta.

Tapaamiset järjestetään etänä zoom-alustan välityksellä.
Keskustelun tarkoituksena on olla vertaistukena, kuuntelijana ja antaa psykoedukaatiota traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Traumoja tapaamisissa ei käsitellä.

lue lisää
Asiantuntija-chat Discordissa

Asiantuntija-chat Discordissa

Ensimmäisessä asiantuntija-chatissä Disson Discord-kanavalla torstaina 29.2. klo 17.00-18.00 Minka kertoo kokemustarinansa syrjäänvetäytyvästä ja syrjäytetystä nuoresta kohti osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tarinassa keskitytään toipumiskokemukseen. Minka on koulutettu kokemusasiantuntija ja sanataideohjaaja. Kanavalla voit keskustella ja kysyä aiheesta.

lue lisää
Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Yhdistyksessä alettiin pyörittelemään syksyn alussa ajatusta siitä, että yhdistyksen vertaistukiohjaajille ja vertaisille olisi mukava olla jokin oma, yhteinen nimi. Yhteisen nimen käyttäminen voisi lisätä yhtenäisyyden tunnetta ja yhteishenkeä. Meille Disso ry:ssä on tärkeää, että kaikki yhdistyksen toimijat ovat mukana toiminnan kehittämisessä. Siksi pyysimmekin vertaistukiohjaajat mukaan ideoimaan sopivaa nimeä. Tämän jälkeen yhdistyksen jäsenet äänestivät nimiehdokkaista mieluisimmaksi Voimaheimolaisen.

lue lisää
Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Yhdistyksen syyskokous valitsee aina seuraavan kalenterivuoden ajaksi hallituksen jäsenet ja puheenjohtajan. Vuonna 2023 puheenjohtajana toimii Anu Miettinen. Hänen ja muiden hallituksen jäsenten esittelyt löydät tältä sivulta. Vuonna 2023 käynnistyi kolmivuotinen, STEAn rahoittama hankkeemme ”Vakauttava Voimaheimo emotionaalisesti traumatisoituneille aikuisille 2023–2025″. Sen toiminnanjohtajaksi on palkattu sairaanhoitaja, yhteisöpedagogi Jenni Lara-Ochoa, joka vuonna 2022 teki Disso ry:ssä opintoihinsa liittyneen harjoittelun ja opinnäytetyön.

lue lisää

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Copyright © 2024 Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry