Vertaisuutta ja yhteenkuuluvuutta

...
Disso ry:n ensimmäisessä kevätkokouksessa huhtikuussa meillä oli kunnia kuulla kaksi hienoa, herkkää ja koskettavaa puhetta, jotka julkaisemme nyt kesän kynnyksellä täällä kotisivuillamme. Carita Kilpinen puhui eheytymisestä ja  vertaisuudesta ja Anssi Leikola traumatisoituneiden erityiskyvyistä, lahjakkuudesta sekä yhteenkuuluvuuden tarpeesta. Lämpimät kiitokset Caritalle ja Anssille upeista puheista!

Kevätkokouksen juhlapuheet sanoittivat monella tapaa kokemuksemme yhdistyksen alkuvaiheista. On ollut mahtavaa saada teidät “heimoomme”, tutustua teihin, nähdä teitä ja kokea yhteenkuuluvuutta. Lämpimät kiitoksemme vielä kerran kaikille kevätkokouksen osallistujille. Kiitos myös teille kaikille, jotka olette eri tavoin olleet aloittamassa yhdistyksen toimintaa: kirjoittamalla, puhumalla, kysymällä, kommentoimalla, lukemalla, kokemalla  ja kaikin eri tavoin mukana olemalla.

turvallisesti yhteisessä köysistössä

 

Viime aikoina on ollut vähän rankkaa. Eheytyminen ei ole ollut sellaista kuin sen ajattelin olevan. Sitä voisi verrata vuorikiipeilyyn: aina kun luulet saavuttaneesi huipun, näet edessäsi vielä korkeamman. Huipulla ollessasi ymmärrät myös, että olet vasta puolessa matkassa – vuorelta pitää myös laskeutua alas turvallisesti. Laaksossa voit taas levätä ja valita seuraavan vuoren, jos haluat.

Ilman turvaköyttä ja omaa tiimiä vuorikiipeily on vaarallista. Omassa elämässäni turvaköyteni on ollut terapiasuhteeni, ja sen antamilla työkaluilla olen onnistunut ankkuroimaan itseni tiukasti kallioon. Te vertaiset muodostatte minun tiimini. Ilman teitä en olisi uskaltanut lähteä korkeimmalle huipulle. Mikään elämässä ei ole varmaa; vahinkoja sattuu, eikä kaikki ole aina edes omissa käsissä. Vuorikiipeily vaatii valtavasti rohkeutta ja uteliasta mieltä, ja tieto siitä, että kuljemme samassa köysistössä, antaa minulle valtavasti turvaa ja voimaa.

Olin taannoin työmatkalla Lontoossa, jossa tapasin monta inspiroivaa ja tärkeää työtä tekevää selviytyjää. Solmin reissullani monta uutta yhteyttä ja vaihdoimme tarinoita. Opimme kukin toisiltamme varmasti yhtä paljon. Tunteeni siitä, että meillä on jotain todella arvokasta käsissämme, vahvistui. Palattuani minulle oli hyvin selvää, mitä meidän pitää tehdä. Suunta ja ennen kaikkea aika ja sen henki ovat oikeat. Meillä on kaikki tarvittavat ainesosat muutokselle, asiat, joille tulee kovin helposti sokeaksi: sananvapaus, tasa-arvo, toimiva ja korkealaatuinen koulutusjärjestelmä, sosiaaliturva… Mikään näistä edellä mainituista ei ole valmis, ei läheskään. Olisinkin halunnut laittaa jokaisen eteen sulkuihin sanan suhteellinen. On kuitenkin sanottava, että tässä meidän pienessä maassamme olemme onnistuneet rakentamaan yhteiskunnallisia turvarakenteita, joita ei koko maailman mittakaavassa suurimmassa määrin ole olemassa. Ne ovat asioita, joista tulisikin nyt pitää kiinni kynsin ja hampain!

Meillä on myös internet ja erilaisia sosiaalisia medioita, jotka kohottavat sananvapauden mahdollisuudet moneen potenssiin. Tarinoiden yhteenliittämisellä on valtava voima. Voima, joka ravistelee ja purkaa valtarakenteita. Meillä on Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry, joka on jo lyhyessä ajassa osoittanut tärkeytensä ihmisten yhdistämisessä yli hierarkiarajojen. Yhteistyö on kaiken toiminnan ja onnistumisen ydin! Tässä tulemmekin yhteen itselleni henkilökohtaisesti vaikeimmista kohdista, mutta uskon, että jaamme tämänkin haasteen. Olen kipuillut puheeni kanssa monta viikkoa. Usko on ollut hukassa ja voimat lopussa. On ollut tunne siitä, että törmäilyni elämäni ihmissuhteissa on loputon suo, ja nurkan takana on vastassa aina vain uusi upottava silmäke.

Tultuani Lontoosta romahdin. Mieleni avasi viimeisetkin tulvaporttinsa, vaikka olin yrittänyt epätoivoisesti padota niitä kiinni. Tällä kertaa hyökyaalto ei kuitenkaan vienyt minua mennessään. Olen turvallisesti köysistössä kiinni, eikä minun tarvinnut ottaa aaltoa vastaan yksin. Vaikeita asioita vastaan ottaessani pystyin samalla toteamaan, että olen nyt niin turvassa, että kaikki osani uskaltavat tulla näkyviksi ja ottaa kädestä kiinni.

Ihmissuhteisiin liittyy aina riskejä

Ihmissuhteet ovat vaikeita – varsinkin jos niissä on alunperinkin mennyt rikki. Minua on kuitenkin hieman yllättänyt se, kuinka suurella varovaisuudella traumatisoituneiden vertaisuuteen suhtaudutaan ammattilaisten keskuudessa. Olen saanut saman vastauksen usein, en kaikilta, mutta yllättävän monelta. Meidän odotetaan hajottavan toisemme uudestaan, meidän odotetaan epäonnistuvan. Kuitenkin kun olen huomauttanut, että esimerkiksi Englannissa jo 20 vuoden ajan toiminut ja merkittäväksi kasvanut NAPAC (The National Association for People Abused in Childhood) on selviytyjien perustama, kehittämä ja ylläpitämä organisaatio, on reaktio ollut valaiseva. Moni oletus ei perustu omaan kokemukseen.

Mikään välirikko tai riita ei muuta sitä upeaa työtä ja niitä saavutuksia, joita kukin on jo tehnyt. Tämän ymmärtäminen auttaa taistelemaan myös sen puolesta, joka ei joskus pystynyt kohtaamaan sinua sillä hetkellä juuri niin kuin sinä olisit tarvinnut. Yhteys on aina mahdollista palauttaa, eikä meillä ole mihinkään kiire. Me voimme olla toisillemme niitä korjaavia kokemuksia, joita kaipaamme. Jokainen tämän uuden elämäni kautta tapaamani ihminen on ollut hyvä, kaunis, älykäs, ahkera ja todella rohkea! Meillä on myös jotain, mitä monella ammattilaisella ei välttämättä vielä ole: kokemuksen tuoma perspektiivi. Me tiedämme, miltä asiat näyttävät useammasta kuin yhdestä näkökulmasta. Me olemme ottaneet raskaat askeleet kohti eheämpää elämää. Me tiedämme, kuinka paljon raskaammat askeleet voivat olla, jos joudumme samalla yksin kahlaamaan vastavirtaan.

Nyt kun katselen elämääni ja maailmaa täältä huipulta, tiedän, että minun ei tarvitse laskeutua täältäkään yksin. Te olette minulle minun Voimaheimoni. Olen ylpeä saadessani seistä vertaisteni keskellä täällä, tänä merkittävänä juhlapäivänä: Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry:n ensimmäisessä vuosikokouksessa. Kiitos, että saan olla täällä tänään.

Voimallisin terveisin,

Carita Kilpinen, traumaselviytyjä
graafinen suunnittelija

Lisää Disso ry:n kirjoituksia

Uuden työntekijän tervehdys

Uuden työntekijän tervehdys

Olen Irene Palomino, Disso ry:n uusi järjestökoordinaattori ja haluan jakaa teille pienen kurkistuksen elämääni. Kotipesäni on tällä hetkellä Raahessa, missä jaan arjen puolisoni, esikoisemme ja pienen eläinlaumamme kanssa. Olen tiedonjanoinen ja innostun uusista asioista helposti. Eläimet, musiikki, tanssi ja huonekasvit ovat pysyviä asioita elämässäni. Ne antavat voimaa arjen keskelle ja pitävät minut jalat maassa.

lue lisää
Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen henkilökohtainen keskusteluapu ja neuvonta traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Keskusteluapuun voi varata ajan contact@disso.fi osoitteesta.

Tapaamiset järjestetään etänä zoom-alustan välityksellä.
Keskustelun tarkoituksena on olla vertaistukena, kuuntelijana ja antaa psykoedukaatiota traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Traumoja tapaamisissa ei käsitellä.

lue lisää
Asiantuntija-chat Discordissa

Asiantuntija-chat Discordissa

Ensimmäisessä asiantuntija-chatissä Disson Discord-kanavalla torstaina 29.2. klo 17.00-18.00 Minka kertoo kokemustarinansa syrjäänvetäytyvästä ja syrjäytetystä nuoresta kohti osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tarinassa keskitytään toipumiskokemukseen. Minka on koulutettu kokemusasiantuntija ja sanataideohjaaja. Kanavalla voit keskustella ja kysyä aiheesta.

lue lisää
Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Yhdistyksessä alettiin pyörittelemään syksyn alussa ajatusta siitä, että yhdistyksen vertaistukiohjaajille ja vertaisille olisi mukava olla jokin oma, yhteinen nimi. Yhteisen nimen käyttäminen voisi lisätä yhtenäisyyden tunnetta ja yhteishenkeä. Meille Disso ry:ssä on tärkeää, että kaikki yhdistyksen toimijat ovat mukana toiminnan kehittämisessä. Siksi pyysimmekin vertaistukiohjaajat mukaan ideoimaan sopivaa nimeä. Tämän jälkeen yhdistyksen jäsenet äänestivät nimiehdokkaista mieluisimmaksi Voimaheimolaisen.

lue lisää
Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Yhdistyksen syyskokous valitsee aina seuraavan kalenterivuoden ajaksi hallituksen jäsenet ja puheenjohtajan. Vuonna 2023 puheenjohtajana toimii Anu Miettinen. Hänen ja muiden hallituksen jäsenten esittelyt löydät tältä sivulta. Vuonna 2023 käynnistyi kolmivuotinen, STEAn rahoittama hankkeemme ”Vakauttava Voimaheimo emotionaalisesti traumatisoituneille aikuisille 2023–2025″. Sen toiminnanjohtajaksi on palkattu sairaanhoitaja, yhteisöpedagogi Jenni Lara-Ochoa, joka vuonna 2022 teki Disso ry:ssä opintoihinsa liittyneen harjoittelun ja opinnäytetyön.

lue lisää

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Copyright © 2024 Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry