Toipumislöytöretkeilyä (Hallituksen palsta 06/2019)

...

Tällä kertaa Hallituksen palstalle on kirjoittanut hallituksen jäsen Minja-Tiina.

 

Toipumislöytöretkeilyä

Sain keväällä kiinni aivan uudenlaisesta tunteesta. Pystyin ensi kertaa suremaan ja itsemyötätuntoisesti havainnoimaan kokemiani menetyksiä. Elämänkaareni tutut tilanteet ja tarinat saivat uuden sisällön. Ulkopuolisen kuvailun sijaan keskityin tunnustelemaan mitä itse olisin missäkin tilanteessa tarvinnut. Surin sitäkin, että niin monesti en ollut osannut itse kohdella itseäni paremmin.

Palasin kokeilemaan surua säännöllisesti yhä uudelleen ja uudelleen. Tunne tuntui sekä hykerryttävän hienolta, että hieman vaaralliselta. En ollut täysin vakuuttunut oikeudestani luottaa omiin kokemuksiini. Vielä vaikeampi oli pelko, että itseni kuuntelu alleviivaisi kuulemani julmat sanat todeksi: itsekäs, ilkeä, paha, tahallaan hankala.

Näin mieleni automaattisesti väistävän tunteita järkeilemällä ja analysoimalla. Jos muu ei auttanut, hankalimmat tukahdutin perunalastuilla ja sarkasmilla. Ristiriita tuntemani surun ja kuulemani reippauteen ja nopeaan unohtamiseen kannustavan selviytymispuheen välillä oli sekin melkoinen. Onneksi minun oli mahdollista jakaa mietteitäni ystäväni kanssa.

Toistuvat harjoitukseni tuntea itsemyötätuntoista surua toivat mukanaan lisää tilaa ja uusia välineitä omaan toipumiseeni. Tarve vältellä tunteita on pienempi, koska opettelen kohtaamaan niistä kivuliaimmatkin myötäeläen ja lohduttaen. Sisäinen yksinäisyydentunteeni on sekin hieman hellittänyt. Olen innostunut opettelemaan tunteitteni ja tarpeitteni yhä selkeämpää tunnistamista ja ilmaisua. Mitä minussa tapahtuu juuri nyt? Mitä osat tarvitsevat voidakseen hyvin? Miten pystyn luomaan mahdollisimman paljon turvaa ja tyyneyden saarekkeita jokaiseen päivääni?

Koen toimivana mieltää keho yhtenä osana. Senkin kanssa etenen välttämisestä ja laiminlyönnistä kohti hyväksyvää huomioimista. Opettelen unen, ravinnon ja liikkumisen terveempiä, toipumista edistäviä rutiineja. Ne sekä luovat perustan yhteiselle hyvinvoinnille, että toimivat turvarakenteina hankalina hetkinä. Muistamisen lisäksi hankalinta on ristiriidoista kumpuava lamaantuminen ja epäluuloisuus. Yhteensovittaminen mahdollistuu kalenteria käyttämällä, neuvottelemalla, tasapuolisuudella ja muistamalla, että toimintavaihtoehtoja on aina lukuisia. Mitä paremmin irrottaudun halusta käyttää aina samaa keinoa, sitä vapaampi olen etsimään uusia, nykyhetkeen sopivampia ratkaisuja. Juuri nyt haluan nauttia tästä kesästä auringon ja toipumislöytöretkeilyn parissa.

Lisää Disso ry:n kirjoituksia

Uuden työntekijän tervehdys

Uuden työntekijän tervehdys

Olen Irene Palomino, Disso ry:n uusi järjestökoordinaattori ja haluan jakaa teille pienen kurkistuksen elämääni. Kotipesäni on tällä hetkellä Raahessa, missä jaan arjen puolisoni, esikoisemme ja pienen eläinlaumamme kanssa. Olen tiedonjanoinen ja innostun uusista asioista helposti. Eläimet, musiikki, tanssi ja huonekasvit ovat pysyviä asioita elämässäni. Ne antavat voimaa arjen keskelle ja pitävät minut jalat maassa.

lue lisää
Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen henkilökohtainen keskusteluapu ja neuvonta traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Keskusteluapuun voi varata ajan contact@disso.fi osoitteesta.

Tapaamiset järjestetään etänä zoom-alustan välityksellä.
Keskustelun tarkoituksena on olla vertaistukena, kuuntelijana ja antaa psykoedukaatiota traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Traumoja tapaamisissa ei käsitellä.

lue lisää
Asiantuntija-chat Discordissa

Asiantuntija-chat Discordissa

Ensimmäisessä asiantuntija-chatissä Disson Discord-kanavalla torstaina 29.2. klo 17.00-18.00 Minka kertoo kokemustarinansa syrjäänvetäytyvästä ja syrjäytetystä nuoresta kohti osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tarinassa keskitytään toipumiskokemukseen. Minka on koulutettu kokemusasiantuntija ja sanataideohjaaja. Kanavalla voit keskustella ja kysyä aiheesta.

lue lisää
Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Disso ry:n toimijoiden uudet nimet

Yhdistyksessä alettiin pyörittelemään syksyn alussa ajatusta siitä, että yhdistyksen vertaistukiohjaajille ja vertaisille olisi mukava olla jokin oma, yhteinen nimi. Yhteisen nimen käyttäminen voisi lisätä yhtenäisyyden tunnetta ja yhteishenkeä. Meille Disso ry:ssä on tärkeää, että kaikki yhdistyksen toimijat ovat mukana toiminnan kehittämisessä. Siksi pyysimmekin vertaistukiohjaajat mukaan ideoimaan sopivaa nimeä. Tämän jälkeen yhdistyksen jäsenet äänestivät nimiehdokkaista mieluisimmaksi Voimaheimolaisen.

lue lisää
Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Disso ry:n hallitustiimi 2024 esittäytyy

Yhdistyksen syyskokous valitsee aina seuraavan kalenterivuoden ajaksi hallituksen jäsenet ja puheenjohtajan. Vuonna 2023 puheenjohtajana toimii Anu Miettinen. Hänen ja muiden hallituksen jäsenten esittelyt löydät tältä sivulta. Vuonna 2023 käynnistyi kolmivuotinen, STEAn rahoittama hankkeemme ”Vakauttava Voimaheimo emotionaalisesti traumatisoituneille aikuisille 2023–2025″. Sen toiminnanjohtajaksi on palkattu sairaanhoitaja, yhteisöpedagogi Jenni Lara-Ochoa, joka vuonna 2022 teki Disso ry:ssä opintoihinsa liittyneen harjoittelun ja opinnäytetyön.

lue lisää

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Copyright © 2024 Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry