Traumatisoitumisen vaikutukset yksilön elämään jäävät helposti tunnistamatta.
Suomalainen palvelujärjestelmä tarvitsee lisää asiantuntija- ja kokemusasiantuntijatietoa trauman vaikutuksista ja rakenteellisesta dissosiaatiosta.
Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry:n arvot:
Teemme yhteistyötä asiantuntijoiden, vertaisten sekä muiden yhteisöjen kanssa edistääksemme oikeanlaisen tuen saamista. Yhteisen asian eteenpäin vieminen tukee toipumista ja vahvistaa. Olemme kannustavia ja annamme toisillemme toivoa ja turvaa.
Rohkaisemme avoimuuteen dissosiaatiohäiriön suhteen – emme ole syyllisiä traumaan. Toimimme avoimesti keskustellen, vältämme vastakkainasettelua ja pyrimme poistamaan ennakkoluuloja ja leimoja.
Olemme turvallinen yhteisö. Pidämme erilaisuutta rikkautena ja kaikkia ihmisiä arvokkaina. Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja sitoudumme sen sääntöihin ja arvoihin. Toimintamme perustuu tutkittuun tietoon ja kokemukseen.
Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry on perustettu lokakuussa 2017 yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden ja trauma-alan asiantuntijoiden kanssa. Idea yhdistyksestä syntyi Viisi naista, sata elämää -kirjaprojektin (www.dissociation.fi) ja sen ympärille muodostuneen dissosiaatioyhteisön piirissä.
Yhdistyksen tarkoituksena on tuottaa ja jakaa tietoa psyykkisestä traumatisoitumisesta ja dissosiaatiosta sekä kehittää erilaisia vertaistukimenetelmiä. Haluamme tehdä moniammatillista yhteistyötä traumojen hoidon hyväksi ja rakentaa siltoja eri toimijoiden välille. Disso ry on Kukunorin ja Mielenterveyspoolin jäsenyhdistys.
Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, joka on kiinnostunut psyykkisestä traumatisoitumisesta ja siitä johtuvista oireista. Jäseneksi voivat liittyä psyykkisiä traumoja kokeneet ihmiset ja heidän läheisensä, trauma-alan ammattilaiset sekä kaikki, jotka haluavat jollakin tavalla tukea yhdistyksen toimintaa tai ovat kiinnostuneita traumatiedon lisäämisestä suomalaisessa palvelujärjestelmässä.
Jäsenmaksu on 20€. Liittyessäsi jäseneksi sinun tulee hyväksyä yhdistyksen säännöt.
Jäsenetuna tarjoamme mm. ilmaiseksi Elämyspuun tuottaman Hyvinvoinnin rutiinit -videosarjan (katsottavissa 01/2021 loppuun asti). Vuoden 2021 alusta emme enää ole Mielenterveyden keskusliiton jäsen.
Yhdistyksen puheenjohtaja
Kokemustutkija, sosionomi (YAMK). Olen terapeuttisen yhteisöhoidon ja huumekuntoutuksen asiantuntija. Ymmärrykseni traumasta ja toipumisesta perustuu paitsi ammatilliseen osaamiseen myös omakohtaiseen kokemukseen.
Rahastonhoitaja
41-vuotias kahden lapsen Helsingistä.
Sihteeri
Olen 40-vuotias kahden lapsen äiti Oulusta. Vahvasti kätkeytynyt traumatausta ohjasi minut lukemaan kokonaan uutta alaa; kova halu tutkia itseä ja auttaa muita, on vienyt minut kokemustutkimuksen pariin sekä kohti kasvatuspsykologian maisterin tutkintoa. Haluan vaikuttaa traumatiedon ja erityisesti traumatisoitumisen seurauksien ymmärryksen lisääntymiseen. Kiinnostuksen kohteitani ovat lapsuuden traumojen ylisukupolvisuus ja niiden vaikutus vanhemmuuteen. Musiikki ja tanssi ovat lähellä sydäntäni.
Hallituksen jäsen
Olen 41-vuotias NDT-fysioterapeutti ja kriisityön erikoisosaaja Lahdesta. Minulla on varhaisen vuorovaikutuksen traumatausta ja olen kokenut lapsuudessa pitkäaikaista seksuaalista hyväksikäyttöä. Olen toiminut sekä ammatillisena että kokemusasiantuntijana kehollisuuden ja traumojen yhteydestä eheytymisen tukena. Oma vuosien terapia takana ja nykyään harrastelen tanssia nauttien kaikesta uusien asioiden opettelusta.
Hallituksen jäsen
Olen ihmisoikeuskysymyksiin erikoistunut yhteiskuntatieteilijä (VTM), yrittäjä ja osteopaattiopiskelija. Olen mukana Disso ry:ssä, koska haluan olla mukana vähentämässä traumatisoitumiseen liittyvää turhaa häpeää ja edistämässä asiallista tietoa. Harrastan uuden oppimista, lukemista, juoksua ja tanssia.
Hallituksen jäsen
Olen 47-v traumaselviytyjä, jonka dissosiaatiohäiriö piilotteli itseään pitkälle yli 30-vuotiaaksi. Nyt on takana yli 8 vuotta traumaterapiaa, jonka tueksi – jaksaakseni uskoa, että traumasta voi toipua – olen matkan varrella kerännyt paljon tietoa. Sen jakamisen kautta päädyin Disso ry:n hallitukseen. Uskon, että aito myötätunto syntyy ymmärryksen kautta, ja ymmärrys syntyy oikean tiedon kautta. Siksi haluan olla traumatietoisuutta lisäämässä. Työskentelen toista vuotta uudessa ammatissa fysioterapeuttina, ja haaveenani on tulevaisuudessa auttaa myös kehollisten menetelmien kautta. Paritanssi ja kuorolaulu ovat rakkaat harrastukseni.
Hallituksen varapuheenjohtaja
Olen 50-vuotias professori. Minulla on traumatausta, ja olen erityisesti kiinnostunut traumakokemusten kielentämisesta ja traumatiedon välittämisestä. Vapaa-aikanani liikun, matkailen, luen ja kirjoitan.
Hallituksen jäsen
Olen traumaselviytyjä. Haluan olla jakamassa tietoa traumatisoitumisesta sekä keskustella siitä avoimesti, koska vain siten voimme yhdessä luoda yksilöille ja yhteisöille turvalliset olosuhteet, joissa traumasta voi toipua.
Hallituksen varajäsen
Olen 37-vuotias traumaselviytyjä Turusta. Minulla on kompleksinen traumatausta ja olen toiminut kokemusasiantuntijana ammattilaisille, vapaaehtoistyöntekijöille ja vertaisille. Erityisesti haluan vähentää seksuaalisen hyväksikäytön uhrien kokemaa häpeää puhumalla asiasta omilla kasvoillani. Teen myyntityötä, mutta olen myös valmistunut ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi. Luonto on lähellä sydäntäni ja minut löytääkin aamuisin usein metsästä. Kirjoitan myös blogia www.traumaselviytyja.fi
Hallituksen varajäsen
Olen traumaselviytyjä. Pitkän traumaterapian myötä olen saavuttanut paremman toimintakyvyn ja haluan nyt toimia trauma- ja dissosiaatiotiedon jakajana. Oman kokemuksen myötä luotan siihen, että keho pyrkii korjaamaan menneisyyden traumoja. Toipuminen on pitkä tie, mutta vertaistuella hieman kevyempi.