Disso ry:n tiimi esittäytyy

Yhdistyksen syyskokous valitsee aina seuraavan kalenterivuoden ajaksi hallituksen jäsenet ja puheenjohtajan. Vuonna 2025 puheenjohtajana toimii Titta Kärki. Hänen ja muiden…...

Yhdistyksen syyskokous valitsee aina seuraavan kalenterivuoden ajaksi hallituksen jäsenet ja puheenjohtajan. Vuonna 2025 puheenjohtajana toimii Titta Kärki. Hänen ja muiden hallituksen jäsenten esittelyt löydät tältä sivulta. Vuonna 2023 Disso ry:ssä käynnistyi kolmivuotinen, STEAn rahoittama hanke ”Vakauttava Voimaheimo emotionaalisesti traumatisoituneille aikuisille 2023–2025″. Sen toiminnanjohtajaksi on palkattu sairaanhoitaja, yhteisöpedagogi Jenni Lara-Ochoa, joka vuonna 2022 teki Disso ry:ssä opintoihinsa liittyneen harjoittelun ja opinnäytetyön.

Titta Kärki, puheenjohtaja

Olen 37-vuotias, psykiatrisen erikoissairaanhoidon sairaanhoitaja ja kognitiivisen Käyttäytymisterapian psykoterapeuttikoulutettava Tampereen yliopistossa. Intohimonani on uusimman tieteellisen, näyttöön perustuvan tiedon ja käytännön kliinisen työn yhdistäminen trauman hoidossa sekä tietoisuuden lisääminen Suomessa.

Jotta voisimme toteuttaa humaania trauman kohtaamista, ymmärrystä ja etenkin hoitoa, on meidän jo eettisiltä lähtökohdilta kuultava traumatoipujien oma ääni. Kokemusasiantuntijoiden kokemukset viitoittavat niiden tarpeiden ymmärrystä, joita ilman ei ole hyvää hoitoa. Toipuminen on mahdollista, kun ammattilaistenkin välillä raja-aitoja kaadetaan, ja ihminen tulee kuulluksi holistisesti, psykofyysis-sosiaalisena kokonaisuutena.

Annan oman panokseni Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistykselle sen puolesta, että Suomeen saadaan jalkautettua avointa dialogia yli viitekehysten, ja että kokemusasiantuntijoiden arvokas panos tunnistetaan ja saadaan käyttöön. Dissossa on kyse turvallisuudesta tulla nähdyksi, mahdollisuudesta saada oikeaa tietoa, vertaisuuden kokemusta ja mahdollistaa itselleen merkityksellisemmän elämän suuntaviivojen löytyminen – sitä ei tarvitse tehdä yksin, vaan yhdessä.

Mottoni voisi olla: ” Voit aina olla ihminen ihmiselle. Tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi ovat ihmisen syvimpiä tarpeita, jokainen ihminen on laulun arvoinen.”

Yhteisiä säveliä vuodelle 2025,
Titta Kärki

Jenni Lara-Ochoa, toiminnanjohtaja 

Olen nelikymppinen ja asun Järvenpäässä kahden lapseni kanssa. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja ja yhteisöpedagogi. Hoitoalalla olen toiminut nuorisopsykiatriassa syömishäiriöosastolla, aikuisten mielenterveyskuntoutujien parissa, lastensuojelussa sekä kehitysvamma-alalla. Lisäksi olen ollut yrittäjä seitsemän vuoden ajan. Neljä vuotta sitten kiinnostuin mahdollisuudesta tehdä töitä järjestöpuolella ja päätin opiskella uuden ammatin yhteisöpedagogina. Tähän ammattiin valmistuin joulukuussa 2022. Työni ydintä on vuosina 2023-2025 STEA-rahoitteinen hanke ”Vakauttava voimaheimo – vertaistukimalli emotionaalisesti traumatisoituneille aikuisille” sekä yhdistyksen toiminnan johtaminen.

Irene Palomino, järjestökoordinaattori 

Olen vuonna 2023 sosionomiksi valmistunut entinen kaupan alan ammattilainen ja traumaselviytyjä. Ajauduin asiakaspalvelu- ja toimistotehtävistä sosionomiopintojen pariin havaittuani, että haluan olla aktiivisemmin mukana rakentamassa yhdenvertaista ja hyvinvoivaa yhteiskuntaa. Haluan tehdä töitä traumatisoituneiden hyväksi, ja minua kiinnostaa erityisesti trauman ja kehon välinen yhteys. Olen tiedonjanoinen ja innostun herkästi uusista asioista. Koskaan ei voi tietää, minkä uuden aiheen tai puuhan ääreltä minut seuraavaksi löytää. Eläimet, tanssi ja huonekasvit ovat kuitenkin asioita, jotka ovat pysyvä ja tärkeä osa elämääni.

Pertti Lahti, järjestötyöntekijä

Olen vastikään 64 vuotta täyttänyt melkein koko ikäni Tampereella asunut mies. Lahteen muutin viime kesänä asuttuani sitä ennen viisi vuotta Mäntsälässä.

Koulutukseltani olen kasvatustieteiden maisteri ja organisaatiokonsultti. Pitkän työurani olen tehnyt aluksi erilaisissa opetus-, hallinto- ja tutkimustehtävissä, minkä jälkeen toimin joitakin vuosia konsultointialan yrittäjänä. Sen jälkeen toimin useita vuosia isäni omaishoitajana, kunnes siirryin pirkanmaalaisen omaishoitajajärjestön palvelukseen vuonna 2011. Toimin siellä kymmenkunta vuotta lähinnä hankepäällikkönä, joten järjestömaailma ja erityisesti sotesektori on tullut tutuksi.

Disso ry:ssä tehtäviäni ovat STEA:n kohdennetun yleisavustuksen laatimisessa avustaminen, uusien rahoitusmahdollisuuksien kartoittaminen, yhteistyökumppaneiden kartoittaminen, sihteerinä toimiminen ja laajemminkin mukanaolo yhdistyksen toiminnan kehittämisessä pitäen mielessä myös yhdistyksen tulevaisuuden turvaaminen ilman STEA -avustusta.

Minna Rönkkö, rahastonhoitaja 

Olen yli viisikymppinen traumaselviytyjä. Numerot tuovat elämääni pysyvyyttä, työ niiden parissa rauhoittaa arkielämää. Oma terapiapolkuni toi minut mukaan yhdistyksen toimintaan. Saan vakautta elämääni perheestäni, ystävistäni sekä arjen yksinkertaisista iloista kuten neulominen ja luontokävelyt.

Saara Karjalainen, hallituksen varapuheenjohtaja

Olen parempaan huomiseen uskova haaveilija, musiikista voimansa ammentava kaaoksen hallitsija ja pohjoisen luontoon rakastunut seikkailija. Koulutukseltani olen psykiatrinen sairaanhoitaja ja työskentelen lastensuojelussa. Siellä pääsen tietynlaiselle näköalapaikalle ylisukupolvisten traumojen äärelle, mikä on aiheena loputtoman mielenkiintoinen. Mun on vaikea vain sietää maailmassa huomaamiani epäkohtia, toiminnasta saan mielenrauhaa. Yhdistystoiminnasta olen löytänyt elämääni rakkaan harrastuksen ja vaikuttamisen paikan, minkä kautta kohdata samoja arvoja jakavia ihmisiä. Disso ry:een tutustuin aikanaan julkaistujen materiaalien kautta, jotka olivat minulle suurena tukena matkalla itseeni. Toivon, että pystymme lisäämään yhdistyksen vaikuttavuutta ja välittämään traumatietoisuutta yhä laajemmalle.

Sini Kirvesmäki, hallituksen jäsen

Olen Sini Kirvesmäki, sosionomi (AMK) ja koulutettu kokemusasiantuntija Etelä-Pohjanmaalta. Perheeseeni kuuluvat puoliso ja kaksi poikaa. Työskentelen Vaasan Mielle ry:n kokemusasiantuntijaneuvojana, hanketyössä Seinäjoella sekä aktiivisena kokemusasiantuntijana erilaisissa tehtävissä.

Minulla on takana pitkä traumaterapia ja toipumismatka erilaisten traumaattisten elämäntapahtumien ja niistä johtuvien dissosiatiivisten oireiden kanssa. Minulla on aikoinaan diagnosoitu kompleksinen traumaperäinen stressihäiriö, dissosiaatiohäiriö ja keskivaikea masennus. Taustaltani löytyy mm. lapsuusajan vakava sairaus ja sitä seurannut pitkä sairaalahoito, syömishäiriö, koulukiusaamista, lähisuhdeväkivaltaa ja vakava synnytyksen jälkeinen masennus.Sosiaalialan tutkinnon lisäksi kouluttauduin myös kokemusasiantuntijaksi ja olenkin tehnyt monipuolisesti kokemusasiantuntijatehtäviä kohta kymmenen vuotta. Toimin kokemusasiantuntijana pääasiassa trauma- ja dissosiaatio-oireista kärsivien ihmisten ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten parissa.

Kun oma terapiani alkoi vuonna 2005, ei dissosiaatiohäiriöstä tai kompleksisesta traumasta ollut juurikaan saatavilla tietoa tai vertaistukea. Koin tuolloin olevani todella yksin. Kun Disso ry perustettiin, muistan sen olleen ensimmäinen taho ja sivusto, josta sain itse selkeää, ymmärrettävää tietoa traumasta ja dissosiaatiosta. Työssäni kokemusasiantuntijana olenkin ohjannut lukuisia asiakkaita Disso ry:n toiminnan ja heiltä saatavan tiedon pariin. On suuri ilo ja kunnia päästä osaksi Disso ry:n hallitusta ja omaltani osaltani edesauttaa trauma- ja dissosiaatiotietoisuuden lisääntymistä. Koska vaikka kenen tahansa mieli voi murtua, kuka tahansa voi myös toipua

 

Katja Levander, hallituksen jäsen 

Hei! Olen Katja, iloinen, reipas ja aikaansaava fysioterapeutti. Olen työskennellyt Vankiterveydenhuollossa fysioterapeuttina vuodesta 2017. Työssäni pidän erityisen tärkeänä heikossa asemassa olevien henkilöiden tasapuolista huomiointia sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Työtapani on traumasensitiivinen, ja pyrin aina luomaan turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin asiakkailleni. Olen aktiivisesti pyrkinyt edistämään tietoisuutta traumainformoidusta työtavasta. Vapaa-ajallani nautin lukemisesta, vaikka se onkin usein työpainotteista. On tärkeää pysyä ajan hermolla ja kehittää osaamista jatkuvasti.

Uskon, että asiantuntemukseni traumasensitiivisestä työskentelystä ja kokemukseni heikossa asemassa olevien kanssa työskentelystä ovat arvokkaita Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry:lle. Sitoutumiseni ja motivaationi edistää yhdistyksen tavoitteita ja luo positiivista ilmapiiriä. Olen innostunut jatkamaan työtäni ja kehittämään osaamistani edelleen, jotta voin tarjota parasta mahdollista tukea ja kuntoutusta.

 

Johanna Karlsson, hallituksen jäsen

Opiskelen Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintoa ja olen koulutettu kokemusasiantuntija. Sain 20 vuotta sitten ADHD-diagnoosin, mutta uskon vahvasti, että suurena tekijänä diagnoosiin/oireiluun on kompleksinen traumataustani. Toivon, että traumatietoisuus saa tulevaisuudessa neutraalia näkyvyyttä osana ihmisyyttä kuitenkaan ilman normalisointia.

 

Kimmo Vinni, hallituksen jäsen

Olen Kimmo Vinni (s.1971) Seinäjoelta. Perheeseeni kuuluvat puoliso ja kaksi poikaa. Olen työskennellyt koulutettuna kokemusasiantuntijana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella vuodesta 2018. Tällä hetkellä opiskelen työni ohella ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.

Kun sairastuin aikoinaan itse dissosiaatiohäiriöön ja kompleksiseen traumaperäiseen stressihäiriöön, oli aiheesta saatavilla varsin vähän tietoa. Vaikka tietoisuus on vuosien varrella upeasti lisääntynyt – pitkälti kiitos Disso ry:n tekemän työn – saadaan työtä vielä tehdä, että sekä sote-alan ammattilaiset, että oireita kokevat ja heidän läheisensä ymmärtäisivät aihetta paremmin. Omakohtaisesti koen tärkeäksi edistää tietoisuutta siitä, miten monitasoisesti traumatisoituminen ja dissosiaatiohäiriö vaikuttavat yksilön arkeen ja elämään, sen jokaisella osa-alueella. Tämä olikin yksi tärkeimmistä syistä, miksi halusin mukaan Disso ry:n hallitukseen.

Uskon vahvasti, että omakohtaisen kokemukseni ja kokemusasiantuntijatyöni ansiosta voin tuoda paljon uudenlaisia näkökulmia trauma- ja dissosiaatiotietoisuuden edistämiseen ja sen lisäämiseen. Disso ry tekee ainutlaatuista ja uranuurtavaa työtä Suomessa ja on kunnia päästä osaksi tätä toimintaa.

Lisää Disso ry:n kirjoituksia

Uuden työntekijän tervehdys

Olen Irene Palomino, Disso ry:n uusi järjestökoordinaattori ja haluan jakaa teille pienen kurkistuksen elämääni. Kotipesäni on tällä hetkellä Raahessa, missä jaan arjen puolisoni, esikoisemme ja pienen eläinlaumamme kanssa. Olen tiedonjanoinen ja innostun uusista asioista helposti. Eläimet, musiikki, tanssi ja huonekasvit ovat pysyviä asioita elämässäni. Ne antavat voimaa arjen keskelle ja pitävät minut jalat maassa.

lue lisää
Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen keskusteluapua traumatisoituneille ja heidän läheisilleen

Matalan kynnyksen henkilökohtainen keskusteluapu ja neuvonta traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Keskusteluapuun voi varata ajan contact@disso.fi osoitteesta.

Tapaamiset järjestetään etänä zoom-alustan välityksellä.
Keskustelun tarkoituksena on olla vertaistukena, kuuntelijana ja antaa psykoedukaatiota traumatisoituneille ja heidän läheisilleen.
Traumoja tapaamisissa ei käsitellä.

lue lisää
Asiantuntija-chat Discordissa

Asiantuntija-chat Discordissa

Ensimmäisessä asiantuntija-chatissä Disson Discord-kanavalla torstaina 29.2. klo 17.00-18.00 Minka kertoo kokemustarinansa syrjäänvetäytyvästä ja syrjäytetystä nuoresta kohti osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tarinassa keskitytään toipumiskokemukseen. Minka on koulutettu kokemusasiantuntija ja sanataideohjaaja. Kanavalla voit keskustella ja kysyä aiheesta.

lue lisää

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Copyright © 2025 Suomen trauma- ja dissosiaatioyhdistys Disso ry